Dit blijkt uit onderzoek van archeoloog Ronald Visser, waarin hij een grote dataset aan jaarringgegevens combineert met archeologische en historische gegevens.
Archeologisch goud
“Vrijwel nergens wordt zoveel goed geconserveerd organisch materiaal gevonden, dus ook hout, als in Nederland,” zegt Visser. “Dit is ons archeologische goud. Deze unieke situatie maakt onderzoek zoals dat van mij mogelijk.”
Productie van hout
Naast het onderzoek aan een grote dataset met jaarringgegevens, heeft Visser ook de productie ervan onderzocht. "Wat we archeologisch vinden is slechts een fractie van de hoeveelheid hout die in het verleden gebruikt is. De productie van hout vond voornamelijk plaats in bossen, net als tegenwoordig. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat in de Romeinse tijd gebruik werd gemaakt van bosbouwmethodes, zoals selectie, kaalkap of hakhout."
Nieuwe tool
Visser heeft voor het bepalen van de herkomst van hout een nieuwe methode ontwikkeld. Daarbij is gebruik gemaakt van een grote dataset aan jaarringgegevens in combinatie met archeologische en historische gegevens. Door het ontbreken van een goede methode voor het onderzoeken van een dergelijke grote dataset, is ook onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een methode om deze data op een transparante en open manier te onderzoeken om de herkomst van hout te bepalen. Daarbij is een nieuwe praktische tool ontwikkeld, die netwerkanalyse van jaarringgegevens mogelijk maakt.”
Open science
Visser: “Het onderzoek heeft aangetoond dat je met jaarringonderzoek en een grote gegevensset de herkomst van hout goed kunt bepalen. Het gebruik van netwerkanalyse voor het bepalen van de herkomst maakt het mogelijk om de statistische overeenkomst visueel weer te geven. Het is een goede en transparante methode om herkomst te bepalen. Het onderzoek heeft ook laten zien dat transparantie en reproduceerbaarheid van belangrijk zijn en dat open science daarvoor een goed framework is.”