Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Herkomst van hout in de Romeinse tijd

Delen
8 mei 2025
Hout was in de Romeinse tijd het belangrijkste bouwmateriaal in onze regio, waar het in principe ook werd gewonnen. In hele bijzondere gevallen werd eikenhout geimporteerd, bijvoorbeeld voor de bouw van de weg van Hadrianus langs de limes- de grens van het Romeinse rijk-, een haven bij Voorburg of de bouw van Romeinse platbodems.

Dit blijkt uit onderzoek van archeoloog Ronald Visser, waarin hij een grote dataset aan jaarringgegevens combineert met archeologische en historische gegevens.

Archeologisch goud

“Vrijwel nergens wordt zoveel goed geconserveerd organisch materiaal gevonden, dus ook hout, als in Nederland,” zegt Visser. “Dit is ons archeologische goud. Deze unieke situatie maakt onderzoek zoals dat van mij mogelijk.” 

Productie van hout

Naast het onderzoek aan een grote dataset met jaarringgegevens, heeft Visser ook de productie ervan onderzocht. "Wat we archeologisch vinden is slechts een fractie van de hoeveelheid hout die in het verleden gebruikt is. De productie van hout vond voornamelijk plaats in bossen, net als tegenwoordig. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat in de Romeinse tijd gebruik werd gemaakt van bosbouwmethodes, zoals selectie, kaalkap of hakhout."

Nieuwe tool

Visser heeft voor het bepalen van de herkomst van hout een nieuwe methode ontwikkeld. Daarbij is gebruik gemaakt van een grote dataset aan jaarringgegevens in combinatie met archeologische en historische gegevens. Door het ontbreken van een goede methode voor het onderzoeken van een dergelijke grote dataset, is ook onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een methode om deze data op een transparante en open manier te onderzoeken om de herkomst van hout te bepalen. Daarbij is een nieuwe praktische tool ontwikkeld, die netwerkanalyse van jaarringgegevens mogelijk maakt.”

Open science

Visser: “Het onderzoek heeft aangetoond dat je met jaarringonderzoek en een grote gegevensset de herkomst van hout goed kunt bepalen. Het gebruik van netwerkanalyse voor het bepalen van de herkomst maakt het mogelijk om de statistische overeenkomst visueel weer te geven. Het is een goede en transparante methode om herkomst te bepalen. Het onderzoek heeft ook laten zien dat transparantie en reproduceerbaarheid van belangrijk zijn en dat open science daarvoor een goed framework is.”

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam